\
Standard Seven Past Papers

PRIMARY SCHOOL STD VII, ENGLISH TEST 1

PRIMARY SCHOOL

STD VII,

ENGLISH TEST 1

SECTION A: GRAMMAR

Choose the words that complete the sentences by shading the letters of the correct answer in the answer sheet provided

  1. I usually ___ my friends on Monday
    1. Visit b. visited c. visit d. visiting e. visitor
  2. The building over there ___ of concrete
    1. Were made b. are made c. has made d. have made e. is made
  3. She ___ the money when the thief robbed her
    1. Counts b. is counting c. was counting d. counting e. counted
  4. He ___ for two days last week
    1. Travels b. travelled c. travelling d. travel e. traveller
  5. The leaders ___ to London tomorrow
    1. Will fly b. flew c. flies d. had flown e. have flown
  6. Hassan was reading when his uncle ___ TV
    1. Is watching b. were watching c. does watching d. was watching e. are watching
  7. We ___ visiting you next month
    1. Shall been b. were been c. have been d. will been e. shall be
  8. Halima ___ to Tanga tomorrow evening
    1. Will go b. have gone c. was going d. has gone e. went
  9. My brother in-law ___ cleaning his house all morning
    1. Have being b. has being c. has been d. have been e. was been
  10. The prisoners have been ____ from jail
    1. Realize b. releasing c. releases d. released e. realized
  11. We always go to school _____ feet
    1. By b. on c. in d. with e. for
  12. Doctor John has told you about your problem, _____?
    1. Hasn’t he b. has he c. hadn’t he d. has he? e. haven’t he
  13. The shopkeeper sold _____ dozen of books
    1. Any b. some c. a d. an e. much
  14. The house belongs to my friends, therefore the house is ____.
    1. Ours b. hers c. yours d. has e. theirs
  15. Hassan is suffering ____ malaria
    1. At b. from c. of d. in e. on
  16. “Juma is not listening in class,” he said. In reported speech the sentence will be: He said that ,
    1. You were not listening in class b. Juma is not listening in class c. you are not listening in class d. Juma was not listening in class e. they were not listening in class
  17. They were both quick, but he was the ___ of all
    1. Quickest b. quicker c. most quick d. quickly e. quicken
  18. They are going to have an accident because the driver is driving ____
    1. Carefully b. careless c. carelessly d. carefulness e. carelessness
  19. The house _____ is blue in colour is ours
    1. Which b. whose c. who d. whom e. what
  20. Which of the following questions is the most appropriate one for this answer, “she is the captain.
    1. Who is she? b. whom is she? c. where is she? d. who is she? e. whose is she?
  21. Catherine is sitting on my left and Mariamu is sitting on my right. I am sitting ___ Catherine and Mariamu
    1. Beside b. between c. next d. behind e. in front
  22. He hurried home ___ he could meet his friend
    1. In order to b. because c. so that d. so as to e. for that
  23. Scholar is a beautiful girl. The word “Schola” has been used as ___
    1. An adjective b. pronoun c. an adverb d. a preposition e. a noun
  24. A man was walking ____ his friend last Thursday
    1. Beside b. besides c. before d. beneath e. in front
  25. Juma ____ the teachers were in the office
    1. With b. together c. also d. and e. both
  26. The river flows ___ the two mountains
    1. Along b. among c. between d. in e. by
  27. These children are ____ eating nor drinking
    1. Neither b. so c. either d. both e. never
  28. Nipael put ___- pepper in his food
    1. Many b. a little c. a few d. any e. small
  29. Nganashe is going to the stadium ____ her friend
    1. By b. and c. with d. or e. at
  30. I am not talking to you, ____?
    1. Do I b. am I c. was I d. do I e. am I

    SECTION B: VOCABULARY

    For each of the following questions, choose the correct answer and shade its letter in the answer sheet provided

  31. The father to your father is called ___
    1. Father of father b. big father c. grand fatherly d. grandfather e. father’s father
  32. My mother sold a ___ of banana
    1. Bunch b. bunches c. heap d. branch e. group
  33. The noise in the club house was too loud to hear the police ____ outside
    1. Bells b. horns c. alarm d. bang e. sirens
  34. A word “twice” means ___
    1. Too times b. two c. two times d. three times e. second
  35. The evening meal is called ____
    1. Food b. lunch c. breakfast d. dinner e. dish
  36. When people are sick, they should see the ____ for treatment
    1. Teacher b. actor c. doctor d. guardian e. preacher

    SECTION C: COMPOSITION

    This section has four mixed sentences. Arrange the sentences so as to make a good composition by giving them letters A – D. shade the letter of the correct answer in your answer sheet

  37. I quickly have breakfast
  38. I wake up early in the morning at 06:00 a.m
  39. I run to school ready for class
  40. I then brush my teeth and wash my face

SECTION D: COMPREHENSION

Read the following passage carefully, then answer questions 41- 45 that follow.

In our region, each year the month of May marks the end of the long rains. It is the best month for most people, especially the farmers, because in that period they are filled with hope for good harvest. On those warm sunny days the beauty of green leaves and colorful flowers make the people’s hearts full of joy and hope. Women sing happy songs: children do the same, and you would think that even leaves in the trees understand this joyful moment!

The grown up children and the young ones whom they look after seem to run about and wander aimlessly, as though they had some sort of madness: but it’s all happiness. They run and play but they are taught to be careful enough not to harm the flowers. Sometimes a tender voice of a lonely baby would be heard rising above the piece of field. And the voice of the mother, distant, yet sounding full of life and energy would rise warning the bigger children to take care of the baby.

 

In the evening the fathers and sons would return home, bringing in the cattle and goats; women bringing in what would be the evening’s meal. The children usually talk. But the man of the house would sit under a family tree, thinking. If it is not dark, he would call a neighbouring elder and have something to say about the village.

 

QUESTIONS

41. What makes the farmers happy?        

42. What do the words “grown up” mean as used in the passage?    

43. The baby was heard crying because it was:

44. The passage suggests that the villagers’ farms were:

45. What was the main work of the villagers?        

 

TEST 1 ANSWERS

1

C

 
2

E

 
3

C

 
4

B

 
5

A

 
6

D

 
7

E

 
8

A

 
9

C

 
10

D

 
11

B

 
12

C

 
13

C

 
14

E

 
15

B

 
16

D

 
17

A

 
18

C

 
19

A

 
20

A

 
21

B

 
22

C

 
23

E

 
24

A

 
25

D

 
26

C

 
27

A

 
28

B

 
29

C

 
30

E

 
31

D

 
32

A

 
33

E

 
34

C

 
35

D

 
36

C

 
37

C

 
38

A

 
39

D

 
40

B

 

 

 

 

ANSWERS

 

41.The hope for good harvest

42.     Bigger than other children

43. left alone

44. considerably big    

45.     Farming and keeping animals

 

 

PRIMARY SCHOOL

STD VII,

ENGLISH TEST 2

SECTION A: GRAMMAR

Choose the words that complete the sentences by shading the letters of the correct answer in the answer sheet provided

  1. The pupils __ when the lights went off. A. Where studying

B.Was studying C. Were studying D. Is studying E. Are studying

  1. The father __ me with a stick yesterday A. Hits B. Hit C. Heat

D.Beats E. Beaten

  1. Mr. Kilunja ___ in his vegetable garden now A. Worked B. Is working

C.Has work D. Work E.Had worked

  1. My friend __ a bath before I arrived. A. Taken B. Taking C. Will take

D.Had taken E. Takes

  1. Sometimes he ___ alone A. Go B. Goes C. Went D. Have gone

E.Going

  1. Some animals __ our crops. A. Destroys B. Has destroyed C.Is destroying D. Was destroying E. Have destroyed
  2. If he ____, we will go with him A. Come B. Coming C. Comes

D.Came e. Had come

  1. Did you ___ your home work last night? A. Finish B. Finishes C. Finished

D.Finishing E. Do finish

  1. Farmers ___maize next year A. Will grow B. Have grown C. Has grown

D.Were growing E.Had grown

  1. Is Andrew ___ well in his studies these days? A. Do B. Does C. Did D. Done E. Doing
  2. ___ she was tired, she worked hard. A. Although B. Inspite C. Despite of

D.Despite E. Even

  1. We wear shoes _____ to protect our feet A. So B. As C. Because D. For

E. In order

  1. This book is __ big to fit in my bag A. Very B. Too C. So D. To E. As
  2. He looks ____ younger since he came back from Loliondo A. Many

B.Any C. Much D. Very e. Some

  1. The man __ stole the books was caught at night A. Whose B. Which

C.Who D. Whom E. What

  1. Will you __ me your pen, please? A. Borrow B. Lend C. Take D. Help

E.Assist

  1. Write the indirect speech for the sentence “My brother will be here tomorrow.” Mary said
    1. Mary said that her brother could be there the next day
    2. Mary said that my brother will be there the next day
    3. Mary said that her brother would be there the next day
    4. Mary said that her brother will be there the next day
    5. Mary said that your brother will be there the next day
  2. Mr. Andrew goes fishing every evening, __? A. Don’t he B.Wasn’t he C. Hasn’t he D. Isn’t he E. Doesn’t he
  3. Mr. and Mrs. Julius have a __ family A. Happily B. Happy C. Happiest

    D. Most happiness E. More happiest

  4. He is both a committed prefect ___ a clever pupil A. But B. With C. And D. For E. Also
  5. I was so exhausted ___ I did not work anymore A. Enough B. Such

    C.Although D. That E. The extent

  6. Did you send me ___ empty parcel? A. A B. Few C. An D. Some

    E.Many

  7. Mr. Oleyetu house is ___ big ___ Mr. Maskini’s house A. So …..as

    B.As …..as C. Too ….as D. So …..that E. Too ……to

  8. He got up early ____ catch the aircraft A. Because B. So that

    C.That to D. In order to E. Therefore

  9. It is cloudy, ____ it will rain today A. And B. That C. Perhaps D. As

    E.So as

  10. My mother uses ____ onion as a spice A. An B. A C. And D. Many

    E.A few

  11. We have known him ____ 1995 A. For B. Since C. By D. At E. In
  12. There was ____ rainfall in January than in February this year. A. Plenty

    B. Most C. Best D. Less E. Plentiful

  13. Ashura bought a ___ of soap and a kilo of sugar A. Bunch B. Pile C.Crowd D. Loaf E. Bar
  14. She injured herself ___ a knife A. With B. By C. On D. And E. Of

     

    SECTION B: VOCABULARY

    For each of the following questions, choose the correct answer and shade its letter in the answer sheet provided

     

  15. A person who cuts other people’s hair is called a ___ A. Saloon B.Barber C. Hair cutter D. Hair dresser E. Hair saloon
  16. A person who defends a country where there is war is called ___ A. A doctor B. A soldier C. A police D. An ambassador E. A pilot
  17. Our cow has just given birth to a __ A. Piglet B. Puppy C. Calf D. Thick E. Kitten
  18. The items: skirt, shirt, pair of trousers and coat are all ___ A. Dresses

    B.Wears C. Blouses D. Clothes E. Pajamas

  19. A pedestrian is a person who ___ A. Pedals the bicycle B.Walks on foot

    C.Travels by car D. Uses a pedal E. Travels by train

  20. When a person does not get some food nutrients, he/she can get ___

    A.Dehydration B. Diabetes C. Measles D. Constipation E.Malnutrition

     

    SECTION C: COMPOSITION

This section has four mixed sentences. Arrange the sentences so as to make a good composition by giving them letters A – D.

  1. She jumped out of bed and ran to her mother happily
  2. She found her mother in the kitchen with a cake and some toys
  3. Sheila was still fast asleep in the morning dreaming about her birthday
  4. Suddenly, she heard her mother calling her.

    SECTION D: COMPREHENSION

Read the following passage carefully, then answer questions 41- 45 that follows

Information Technology (IT) is the application of computers and internet to store, retrieve, transmit, and manipulate information, often in the context of a business or other enterprise. IT is considered a subset of information and communications technology (ICT) and has evolved according to the needs.

It is worthwhile noting that the term IT is commonly used as a synonym for computers and computer networks, but it also encompasses other information distribution technologies such as television and telephones. Several industries are associated with information technology, including computer hardware, software, electronics, semiconductors, internet, telecom equipment, engineering, healthcare, e-commerce, and computer services.

Thanks to the continuous development of computers, the original computing systems became minicomputers and later personal computers took the lead. Nowadays, mobile phones are dethroning the personal computer and computing is evolving faster to become disembodied more like a cloud, becoming accessible more easily whenever needed. Information technology has transformed people and companies and has allowed digital technology to influence society and economy alike. It has, in this sense, shaped societies and adapted itself to people’s needs.

If you want a brief history of Information Technology, here is one. Humans were the first “computers”. Then, machines were invented to carry out the computational tasks. Now these machines have given way to new form of information technology. Information has become disembodied accessible from anywhere through cloud technology. Recent advances in IT is the consequence of the development in computing systems.

Humans have been storing, retrieving, manipulating, and communicating information since the Sumerians in Mesopotamia developed writing in about 3000 BC, but the term information technology in its modern sense first appeared in a 1958 article published in the Harvard Business Review; authors Harold J. Leavitt and Thomas L. Whisler commented that “the new technology does not yet have a single established name. We shall call it information technology (IT).” Their definition consists of three categories: techniques for processing, the application of statistical and mathematical methods to decision-making, and the simulation of higher-order thinking through computer programs.

QUESTIONS

  1. What will be the suitable heading of the passage?
  2. principally what make Information technology changing?
  3. According to the author the first computers were___________
  4. What makes development of information technology ?
  5. According to the passage the statement “computing systems are taking the form of clouds” means what?

     

TEST 2 ANSWERS

/* ]]> */